tortille z sosem majonezowym
Pomocne wsazówki

Majonez – popularny dodatek do sałatek

Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów, bez którego naprawdę trudno wyobrazić sobie kuchnię współczesnego człowieka. Majonez zjada się naprawdę na całym świecie, a chyba w każdym kraju robione są rankingi najlepszego majonezu. Jedną z wiodących marek w Polsce, która produkuje majonez są Pudliszki. Majonez Pudliszki wybierany jest przez najbardziej wymagających konsumentów, którzy poszukują sosu zrobionego z naturalnych składników najwyższej jakości, który jest łagodny w smaku i ma gęstą, kremową konsystencję. Do czego można dodawać majonez? Jakie sosy z majonezem można przygotowywać? Poniżej garść podpowiedzi i wskazówek dla osób, które interesują się gotowaniem.

Do czego można dodawać majonez Pudliszki?

Majonez w lodówce zawsze się przydaje i naprawdę warto mieć słoiczek w zapasie, ponieważ nigdy nie wiadomo, kiedy będziemy mieli ochotę na pyszną sałatę okraszoną niewielką ilością majonezu lub kanapkę, która zostanie udekorowana tym aksamitnym sosem. Majonez dodaje się między innymi do tradycyjnych polskich sałatek jarzynowych, sałatek śledziowych, sałatek z dodatkiem ryb, na przykład tuńczyka, a także sałatek z kurczakiem, szynką, warzywami z puszki, na przykład konserwową fasolką lub kukurydzą. Tak naprawdę we wszystkich sałatkach tego typu majonez jest niezastąpiony. Nawet jeżeli pragnie się zredukować kaloryczność sałatek, przynajmniej łyżka majonezu musi znaleźć się w sosie. Do czego jeszcze można dodawać majonez Pudliszki? Świetnie smakuje z zieloną sałatą, którą przygotowuje się na przykład jako dodatek do drugiego dania. Można dekorować nim soczyste i chrupiące liście sałaty rzymskiej, sałatę lodową, sałatę zieloną. Łyżkę majonezu wystarczy wymieszać z łyżką śmietany, doprawić solą i odrobiną octu, a także świeżo pokrojonym szczypiorkiem. To jeden z ulubionych sosów, które wspaniale podkreślają smak świeżych liści.

W tym dziale  Jak utrzymać porządek w torebce?

Najlepsze sosy na bazie majonezu

Majonez idealnie pasuje również do kanapek, w tym również na ciepło, takich jak na przykład zapiekanki. Jest niezastąpiony wtedy, gdy przygotowuje się domowe hamburgery. Na jego bazie można zrobić między innymi przepyszny sos, do którego dodaje się majonez, keczup oraz niewielką ilość musztardy. Pyszne sosy na bazie majonezu można swobodnie doprawiać różnego rodzaju sosami rybnymi, sojowymi oraz innymi, które kojarzą się z kuchnią dalekiej Azji. Tworzy się w ten sposób naprawdę smaczny, lekko słony sos, który doskonale smakuje z chrupiącymi warzywami, wspominanymi wcześniej hamburgerami. Bez majonezu trudno wyobrazić sobie różnego rodzaju faszerowane jajka, które w Polsce jada się w okresie świąt wielkanocnych, a także często w powszednie dni, na przykład jako dodatek do śniadania. Majonez można wymieszać z wędzoną makrelą, tuńczykiem z puszki, wędzonym łososiem i w ten sposób stworzyć pyszną pastę, którą faszeruje się jajka. Tak naprawdę pomysłów na wykorzystanie majonezu jest bez liku. Niektórzy pieką nawet babkę z dodatkiem majonezu, która ponoć zachwyca pysznym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *