kawa zbożowa
Uncategorized

Kawa zbożowa – kto powinien ją pić zamiast zwykłej kawy?

Kawa zbożowa jest fantastyczną alternatywą dla picia tradycyjnej kawy. Warto dowiedzieć się na jej temat nieco więcej oraz zapoznać się ze wskazaniami do jej picia.

Czym jest kawa zbożowa?

Kawa zbożowa to produkt, który powstaje na bazie różnych zbóż. Wśród nich można wymienić między innymi jęczmień, żyto, orkisz lub pszenicę. Bardzo często smak kawy zbożowej jest urozmaicany poprzez zastosowanie różnego rodzaju dodatków. Napój może występować w wersji tradycyjnej, ale także można go zakupić w wersji z dodatkiem cykorii, buraka cukrowego oraz przyprawami korzennymi.

Właściwości kawy zbożowej

Kawa zbożowa ma bardzo korzystne właściwości prozdrowotne, dlatego stanowi fantastyczną alternatywę dla tradycyjnej kawy. Jest to produkt, który stanowi doskonałe źródło wielu substancji odżywczych. Wśród nich można wymienić między innymi fosfor, potas, żelazo, cynk, a także liczne witaminy z grupy B. Oprócz tego w kawie zbożowej można znaleźć dość duże ilości błonnika, który w pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. W kawie zbożowej znajdują się również takie substancje jak polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne.

Dla kogo kawa zbożowa?

Kawa zbożowa jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą pić kawy tradycyjnej. Zalecana jest kobietom w ciąży oraz karmiącym, a także osobom starszym. Sprawdzi się wśród wszystkich osób, które zmagają się z podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. W związku z zawartością błonnika ten rodzaj kawy polecany jest dla osób, które cierpią na zaparcia oraz mają problemy z wypróżnianiem się. Kawę zbożową mogą pić nawet małe dzieci.

W tym dziale  Budyń waniliowy - przysmak dla dzieci

Zalety kawy zbożowej

Picie kawy zbożowej ma liczne zalety, dlatego jest to tak bardzo polecany produkt. Przede wszystkim kawa zbożowa jest delikatna i niskokaloryczna. Dlatego mogą ją stosować osoby, które zmagają się z nadmierną ilością kilogramów. W kawie zbożowej znajdują się korzystne dla zdrowia substancje odżywcze, a także błonnik, który ma tak duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.

Jak parzyć kawę zbożową?

Wiele osób zastanawia się, jak parzyć kawę zbożową. Napój ten z powodzeniem można przygotować na bardzo wiele sposobów. Poleca się zakup kawy w proszku, ponieważ w tym przypadku wymagane jest jedynie zalanie produktu ciepłą wodą lub mlekiem. Jednak istnieją w sprzedaży także wyroby, które są przeznaczone do gotowania.

Przeciwwskazania

Istnieją pewne przeciwwskazania do picia kawy zbożowej, dlatego warto je uwzględnić w przypadku chęci picia tego rodzaju napoju. Kawa zbożowa ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest polecana osobom, które zmagają się z cukrzycą oraz problemami z wahaniami cukru we krwi. Oprócz tego kawa nie jest polecana również osobom chorującym na celiakię, ponieważ w jej składzie można znaleźć źródła glutenu. Warto wziąć pod uwagę te aspekty oraz nie pić kawy zbożowej, jeśli istnieją do tego przeciwwskazania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.