kakao w filiżance
Trendy

Jakie kakao jest najzdrowsze?

Kakao to produkt, którego właściwości znane są ludziom od kilkunastu wieków. Już w starożytnych tekstach Azteków i Majów można znaleźć zapiski na temat jego wykorzystywania.

Czym charakteryzuje się kakao?

Kakaowiec jest drzewem, którego wysokość nie przekracza 12 m. Jest w stanie wyprodukować około 50 owoców w przeciągu roku. Posiadają one łupinę o mocno czerwonej barwie, pod którą można znaleźć miąższ z kilkudziesięcioma ziarenkami. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że kakao (https://e-spar.com.pl/towar/decomorreno-kakao-o-obnizonej-zawartosci-tluszczu-150-g/200146), jakie znamy ze sklepów, powstaje na skutek długiego procesu obróbki ziarna kakaowca. Bardzo istotny jest proces fermentacji, który sprawia, że ziarno obumiera i nabiera wilgoci. Po nim następuje czas na prażenie, które odpowiedzialne jest za charakterystyczny aromat i smak kakao.

Jakie wartości odżywcze ma kakao?

Prawdziwe, niesłodzone kakao to produkt, który jest prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych i minerałów. W swoim składzie zawiera on bowiem nawet 300 składników, do których należą różnego rodzaju witaminy, składniki mineralne, aminokwasy, a także kwasy tłuszczowe.

Jeśli chodzi o składniki mineralne obecne w kakao, to wyróżnić warto żelazo, potas, wapń fosfor czy też magnez. Kakao, do którego nie dodano cukru, posiada wyjątkowo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że bez żadnych obaw może być spożywane przez cukrzyków.

W tym dziale  Jak wybrać wygodny sweter męski?

Warto wspomnieć również o tym, że kakao jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Są one odpowiedzialne za opóźnienie procesu starzenia organizmu, a także zdolności komórek do regeneracji. Obecne w kakao substancje wykazują właściwości przeciwalergiczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Jakie kakao wybrać?

Wiedząc już, że kakao powinno znaleźć się w zbilansowanej i zdrowej diecie, warto dowiedzieć się, jaki jego rodzaj wybrać. Rozpuszczalne kakao, które znamy ze sklepów, sprzedawane pod postacią proszku czy granulek nie jest niestety najzdrowszym wyborem. Niestety, producenci bardzo często reklamują je jako produkt przeznaczony dla dzieci, Dlatego często są one pierwszym wyborem rodziców. Niestety, w składzie tego typu kakao znaleźć można bardzo dużą zawartość cukru, który jak wiadomo – nie jest korzystny dla zdrowia. Jego zawartość minimalizuje korzyści, jakie wiążą się ze spożywaniem czystych ziaren kakaowca. Dlatego też tego typu napojów kakaowych zdecydowanie lepiej unikać.

Można kupić także kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, które jest produktem dla osób dbających o linię. Niemniej jednak, nawet odtłuszczone kakao zawiera całkiem sporą ilość kalorii, dlatego lepiej spożywać je w rozsądnych, wyliczonych dawkach.

Zdecydowanie najkorzystniejszym wyborem będzie surowe kakao, które stanowi najzdrowszą wersję tego produktu. Surowe ziarna kakao nie zostały poddane nadmiernej obróbce, przez co mogą pochwalić się wysoką wartością odżywczą, a także zawartością witamin i minerałów. Przy wyborze kakao warto zwrócić uwagę na to, czy na jego opakowaniu znajduje się certyfikat fair trade, który oznacza, że produkt powstał na skutek zrównoważonego procesu produkcyjnego.

W tym dziale  3 zasady dobrego karnawału

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.